Sempena menyambut raya..biasa la office en. Somi buat potluck..so menunya kali ni ialah puding trifle dan puding pelangi meriah..huhu meriah sbb guna 2 adunan dan color pun menjadi lebih meriah....tp sekrg nak update psl trifle dulu k....layan...
Puding Trifle
Bahan2nya
Segulung kek swiss roll
Sekotak Serbuk Jeli NONA
1 tin Susu Cair
1 tin Air
1 tin buah peach
Sedikit anggur hitam
2.5 sudu besar gula
3 sudu besar membukit Tepung Kastad
1 sudu teh Esen Vanilla
Segulung kek swiss roll
Sekotak Serbuk Jeli NONA
1 tin Susu Cair
1 tin Air
1 tin buah peach
Sedikit anggur hitam
2.5 sudu besar gula
3 sudu besar membukit Tepung Kastad
1 sudu teh Esen Vanilla
Potong kek swiss roll dan susun dlm caserol atau atau bekas yg sesuai. Curahkan air buah peach ke atas lapisan swiss roll tadi. Biarkan..
Blender susu cair+susu+kastad+gula tuang kedalam periuk dan tambah air dan esen vanilla.. masak dengan api slow hingga mendidih atau keluar cam periuk api bulat2 tu....Tutup api dan terus curahkan atas adunan swiss roll tadi. Susunkan peach dan anggur.. Sejukkan sekejap.
Sementara tu didihkan Serbuk Jeli Segera dgn 400ml air.. dan terus curahkan atas lapisan kastad perlahan-lahan.Sejukkan.
No comments:
Post a Comment