Gara-gara menengok daun kesum yg merimbun kat rumah jiran sebelah ni hari2 aku teringatkan asam pedas mama....so hari ni pegi kedai kebetulan ada ikan kembung je...so terus rembat, tapi bendi xde la pulak..xdapat la letak...td terbaca status kawan kat fb nak buat terung bakar, cam best je so rembat la terung sekali.... dlm kepala otak ni, makan ke idak laki dan anak2 aku ni...takpe la...kugoreng ikan dan tumbuk sambal utk cover...so blk rumah google la resepi...kecik2 tak pernah masuk dapur tgk mak masak...sib baik zaman sekrg ada pakcik google...selamat....so layan je la resepi...
Resepi Asam Pedas Kedah
Bahan-bahannya:
Ikan kembung - dibersihkan
2 keping asam keping
1 batang serai - dititik
kacang bendi
beberapa tangkai daun kesum
sedikit air
Garam secukup rasa
Bahan Tumbuk/Giling
5 tangkai cili kering - dibuang bijinya
1 sudu besar jintan manis
4 ulas bawang merah
sedikit belacan
Cara Membuatnya:
1. Masukkan bahan tumbuk/giling, air, asam keping, serai dan daun kesom ke dalam periuk.
2. Masak dengan api yg perlahan sehingga mendidih.
3. Masukkan garam secukup rasa, bendi dan ikan. Jgn masak terlalu lama supaya ikan tidak hancur.
4. Bila dah masak angkat dan hidangkan...
* Bendi boleh digantikan dgn timun atau ubi keledek
* Ikan ikut kesukaan anda
* Jika suka boleh masukkan hirisan bunga kantan.
* Jika inginkan lebih pedas tambahkan cili kering.
No comments:
Post a Comment