Kengkawan..TQ Love..

Tuesday, 18 November 2014

Resepi Kerabu Pegaga

2 minggu ni tekak ni hanya mampu telan nasi dgn ikan kering dan ulam pegaga je..takpun ikan bilis goreng kering...tapi bosan gak tiap2 hari macam kambing je makan daun...nasi pun takde kuah...sedih benor menengok diriku sendiri...haha..mengalahkan org dalam pantang kan....orang la...aku dalam pantang, pantang tgk semua bedal...ok berbalik kepada tajuk di atas...hari ni kepala otak terasa nak makan kerabu pegaga memandangkan stock pegaga yg di beli rm3 kat NSK minggu lepas still byk lg...godek2 kat dapur hanya ada ikan bilis...ok..maka terjadilah resei kerabu pegaga versi orang dalam pantang yg di olah sikit utk orang bukan dalam pantang ni...


Resepi Kerabu Pegaga

Bahan2:

1 cekak pegaga
1 genggam ikan bilis
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
3 biji cili api (bagi orang dlm pantang gantikan dgn lada hitam dan halia)
sedikit garam

Cara-cara:

Basuh pegaga dan potong kecil
Tumbuk bahan2 lain sehingga lumat atau ikut suka la nak mcm mana hehe
Tumis dgn minyak yg sedikit sehingga kering, jgn lupa taburkan sedikit garam
Tutup api dan gaulkan dgn daun pegaga tadi...boleh terus makan dgn nasi

No comments:

Post a Comment