Kengkawan..TQ Love..

Tuesday, 18 November 2014

Resepi Kari Ikan

Hari ni pegi econsave dgn kepala kosong taktau nak makan ape...pegi sana baru bincang2 decide2...mr chef tetiba sebut tentang kari ikan...wahh mmg dr last week teringin nak makan kari ikan cam mama masak..huhu...kari ala orang utara gitu...so terpaksa mr chef ikut kehendakku buat cara org utara ye...hantam saje actually..by the way tersangat la sedapnya kari ikan yg mr chefku masak ini...jom layan resepi..


Resepi Kari Ikan

Bahan-bahan
Ikan kembong 6 ekor ( ku campur dgn sebijik kepala ikan jenahak :p)
Sekotak kecil santan cap ayam ( duduk kl ni ni je yg mudah)
Sebungkus rempah kari ikan (aku guna adabi)
Serbuk cili 1 sudu besar (aku tak letak)
Bawang merah 5 ulas *
Bawang putih 3 ulas *
Sedikit bawang merah dan putih di mayang utk tumis
Tomato sebiji dipotong 4 * (aku tak letak sbb tomato reserve to amanda)
Cili hijau 2 biji dibelah 2 ( tak letak jugak)
Kacang bendi @ terung
Daun kari
Sedikit halba campur
Air asam jawa

 - Bahan bertanda * dimesin halus
 - Rempah dan serbuk cili digaul sebati dengan sedikit air

Cara-cara

Tumis bawang yg di mayang bersama daun kari dan halba campur. Setelah kekuningan masukkan bahan2 yg dikisar bersama rempah kari...masak hingga naik minyak...masukkan air, garam, gula dan santan...apabila mendidih, masukkan ikan dan bendi...dah masak boleh tutup api..tak perlu lelama sbb ikan kejap je masak...nanti hancur plak ikan xbleh posing2...weee..makann...:-)

No comments:

Post a Comment